Patarimai, kad vasarą iškyla netaptų apsinuodijimo priežastimi

picnic basket

 

Vasara – poilsio gamtoje, atostogų, iškylų metas. Per maistą plintančioms žarnyno infekcinėms ligoms būdingas sezoniškumas, todėl šiltuoju metų laiku kyla didesnis pavojus susirgti. Dažniausios žarnyno infekcijas sukeliančios bakterijos: salmoneliozė, šigeliozė, jersiniozė, kampilobakteriozė.

 

Šiomis ligomis dažniausiai užsikrečiama suvalgius patogeniniais organizmais užteršto maisto, nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens. Atšilus orams, kasmet padidėja per maistą plintančių infekcijų ligų sergamumas. Dažniausia maistu plintančių infekcijų priežastis – netinkamas terminis maisto apdorojimas ir netinkamas jo laikymas iškylaujant gamtoje.

 

Mikroorganizmams daugintis palankiausia nuo +5 iki 60°C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros. Mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba sustoja maisto produktus laikant šaldytuve.

 

Norint išvengti minėtų ligų, pirmiausia reikėtų gerai termiškai apdoroti gamtoje kepamą vištieną ar kitą mėsą ant žarijų, nelaikyti aukštoje temperatūroje karšto rūkymo mėsos, žuvies, pieno produktų, dešros, įvairių gaminių iš kremo.

 

Kretingos rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Gidonė Metrikienė pataria kaip išvengti maistu plintančių infekcijų poilsiaujant ir užkandžiaujant gamtoje:

 

  • įsidėkite negreitai gendančių maisto produktų, juos laikykite šaltkrepšiuose, šaltdėžėse ir saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių;
  • užkandžiams rinkitės šalto rūkymo mėsos gaminių, sausainių be kreminio įdaro, daržovių, vaisių, kuriuos nuplaukite namie ar gamtoje geriamuoju vandeniu. Nesivežkite arbūzo, nes aukštoje temperatūroje jis greitai genda;
  • venkite maistą vynioti į maišelius, nes tokiomis sąlygomis greičiau dauginasi patogeniniai mikroorganizmai;
  • venkite užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis. Venkite pirkti maistą tose vietose, kur neužtikrintos tinkamos maisto laikymo sąlygos;
  • maistui vartokite tik švarų geriamąjį vandenį;
  • neplaukite vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje;
  • miške nevalgykite neplautų uogų;
  • saugokite maistą nuo įvairių vabzdžių;
  • perkant maistą atkreipkite dėmesį į galiojimo datą ir terminą;
  • maistui naudokite švarius indus. Geriausiai naudoti vienkartinius indus, o po valgio juos išmesti.
  • maudantis jūroje, ežere ar upėje, venkite, kad vanduo nepatektų į burną.
  • prieš valgį būtinai nusiplaukite rankas su muilu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • nelaikyti greitai gendančio maisto kambario ar lauko temperatūroje ilgiau nei 2 val.

 

Linkime saulėtos ir sveikos vasaros !