Gamtoje tyko pavojingi voragyviai – erkės

Gegužės 6 diena minima Tarptautinė diena be dietų

Šią dieną visame pasaulyje skatinama atkreipti visuomenės, ypač jaunimo, dėmesį į psichologines problemas dėl svorio. Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Jaunimas neretai klaidingai tiki, kad tik liesas žmogus gali būti laimingas ir gražus. Dėl šios priežasties dažniausiai paaugliai serga šiais valgymo sutrikimais: nervine anoreksija ir nervine bulimija. Moterys nuo šių valgymo sutrikimų kenčia 10 kartų dažniau nei vyrai. Bulimija dažniausiai prasideda paauglystėje (14–25 m.), tačiau amžiaus vidurkis yra aukštesnis nei sergančiųjų anoreksija. Paprastai bulimija tęsiasi ilgiau nei anoreksija.
📍Nervinė anoreksija – sutrikimas, kai žmogus sąmoningai mažina ar palaiko mažą kūno svorį
📍Nervinė bulimija – sindromas, kurio metu pasireiškia persivalgymo priepuoliai ir susirūpinimas kūno svoriu. Vėliau pats skatina vėmimą.
📍Persivalgymo sutrikimas – nervinė anoreksija ir nervinė bulimija. Tai gili psichologinė ir emocinė žmogaus kančia. Dažniausiai valgymo sutrikimais mėginama įveikti asmenines problemas. Valgymo sutrikimai kelia grėsmę žmogaus sveikatai ir netgi gyvybei, pažeidžia jį visą: žalojamas organizmas, psichika, keičiasi elgesys, sumažėja socialinės adaptacijos galimybės, didėja savižudybių pavojus.
Labai dažnai po griežto mitybos režimo grįžtama prie buvusių ydingų mitybos įpročių ir kūno masė sugrįžta gerokai daugiau negu buvo prieš tai. Gerą savijautą ir ligų prevenciją garantuoja nuolatinis sveikos mitybos principų laikymasis, o pakankamas fizinis aktyvumas padeda reguliuoti apetitą ir atsisakyti nereikalingo užkandžiavimo, pasirinkti organizmui naudingus produktus (sveikos mitybos rekomendacijos ir taisyklės prisiminkite): https://www.facebook.com/.../a.53687080.../1746033428910833/
Žinoma, būna atvejų, kad žmogui reikalinga dietą, kuri padeda apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti. Kiekvienas vaistas turi šalutinį poveikį, o tinkamai tikslinta ir individualiai pritaikyta dieta gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas. Adekvatus ir tinkamas maitinimasis yra labai svarbi sąlyga sergančiajam sveikti ir gyvenimo kokybei gerinti. Prieš pasirenkant dietą, pasitarkite su savo gydytoju apie jums tinkamą dietą. Kiekvienas turi mylėti save tokį, koks yra. Be abejo, reikia rūpintis savo kūnu – valgyti sveiką, vitaminingą maistą, sportuoti. Tačiau nuolatinės dietos – tikrai ne išeitis.

Nemokama nuotolinė paskaita „Maisto produktai sveikatos, energijos ir jaunystės išsaugojimui"

📢 K V I E Č I A M E ‼ Į nemokamą, nuotolinę paskaitą „Maisto produktai sveikatos, energijos ir jaunystės išsaugojimui" 🍏🥥🥦🍲
Kada susitinkame? 📆 Gegužės 18 d. ⏰17:15 val.
Paskaita nuotolinė ir nemokama 💻
📧 Registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Nauji „Rakto skylute“ paženklinti produktai rinkoje

Norime pasidžiaugti, kad Kretingos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva Mr. Ūkis (ūkininkas Raimondas Pareigis, adresas – Mokyklos g. 16, Rūdaičiai, Kretingos r.) prisijungė prie sveikatai palankesnių maisto produktų tiekimo. „Raktos skylutės“ simboliu ženklins net 24 savo produkcijos – jautienos nugarinė, jautienos sprandinė, jautienos išpjova, jautienos mentė, jautienos kumpis, jautienos vidurinis kumpis, jautienos išorinis apvalainis, jautienos picanha, jautienos rump steikas, jautienos brisketas, jautienos kulninė, jautienos flank steikas, jautienos flat iron, jautienos žandai, jautienos guliašinė, jautienos antrekotas, jautienos tomahawkas, jautienos šonkauliai, smulkinta jautiena (malta jautiena), jautienos kepenys, jautienos uodega, jaučio širdis, jaučio liežuvis, maistiniai jautienos kaulai. Jautiena suvakumuota ir atvėsinta, be jokių priedų. Dėkojame, kad prisideda prie mūsų sveikatos gerinimo. Jų produkciją galite rasti:
https://www.facebook.com/mr.ukis
Šių metų tikslas yra kuo daugiau notifikuoti „Rakto skylutės“ simboliu pažymėtų maisto produktų. Simbolis „Rakto skylutė“ padeda vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose kelis kartus mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų negu kituose panašiuose produktuose.
Kviečiame kreiptis dėl gavimo „Rakto skylutės“ ženklo maisto įmones, ūkininkus į Kretingos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistę, el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..
Taip pat tapome antri tarp visų Lietuvos visuomenės sveikatos biurų daugiausia randančių sveikatai palankesnių maisto produktų! 🥳

Žarnyno infekcijas dažnai sukelia netinkamai laikomas maistas

Šiltuoju metų laiku didesnė tikimybė užsikrėsti per maistą plintančiomis bakterinės kilmės žarnyno ligomis, kadangi susidaro palankios sąlygos bakterijoms veistis. Primename, ką kiekvienas iš mūsų turėtume žinoti apie maisto laikymą ir ruošimą karštą dieną, kad išvengtume sveikatos sutrikimų. 🌞🧺👨‍👩‍👧‍👦
Žarnyno infekcijomis užsikrečiama, kai ligos sukėlėjas – bakterijos, patenka į žmogaus organizmą su maistu, vandeniu ar per užterštus aplinkos daiktus. 🧬Bakterijos, sukeliančios žarnyno negalavimus, maiste ar ant aplinkos daiktų atsiranda tuomet, kai joms sudaromos tinkamos sąlygos – šiluma ir pakankamas laikas. Šie sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi pakankamai ilgai (nuo 2 parų iki mėnesio). Esant skirtingai aplinkos temperatūrai, bakterijų gyvybingumas skiriasi: 0–+5 ºC temperatūroje bakterijos dauginasi lėtai, o jei maistas gamintojo nurodytą vartoti laiką bus laikomas nuo +16 iki +52 ºC temperatūroje, susidarys itin palankios sąlygos bakterijoms daugintis. Vasarą valgome daugiau šviežių vaisių ir daržovių, taip pat daugiau patiekalų gaminame kepsninėse lauke, daugiau laiko praleidžiame iškylose gamtoje, kur sąlygos tinkamam maisto apdorojimui ir rankų higienai ne visada pakankamos.
Kad vasaros malonumai netaptų sveikatos sutrikimų priežastimi, primename svarbiausias saugaus maisto laikymo ir ruošimo taisykles:
• Visada plaukite rankas prieš maisto gaminimą ir valgį;
• Nepamirškite nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu ar pasinaudojus tualetu;
• Kuo dažniau plaukite, valykite virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius;
• Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles;
• Vartokite tik šviežius produktus (ypač mėsą, kiaušinius);
Nupirkę maistą kuo greičiau padėkite į šaldytuvą. Vykdami į iškylas gamtoje, pasirūpinkite šaltkrepšiais;
• Gerai išvirkite ar iškepkite mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Bakterijos žūva aukštoje temperatūroje, ruošdami mėsą, naudokite maisto termometrą;
• Paruoštą ar nesuvalgytą maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su žalia mėsa;
• Nevalgykite neplautų vaisių, uogų ir daržovių. Iškylaudami gamtoje venkite greitai gendančių maisto produktų: pieno, mėsos, žuvų, kulinarijos gaminių, daržovių mišrainių su majonezu, tortų.
Apsinuodijimo maistu simptomai 🕵️‍♂️:
Apsinuodijimas dažniausiai pasireiškia šiais simptomais: skausmingi pilvo spazmai, galvos svaigimas, skausmas, pykinimas, vėmimas. Visi šie negalavimai turi praeiti ilgiausiai po 1-2 dienų, jei tai užtruko ilgiau – būtina kreiptis į gydytoją. Į gydytoją kreiptis privaloma ir tada, kai pastebima, jog pakilo kūno temperatūra, tapo sunku kvėpuoti, ryti maistą, sutriko regėjimas, jaučiate raumenų sunkumą, vėmimo metu išvemiami skrandžio skysčiai ar net kraujas, keletą dienų intensyviai viduriuojate, jei akivaizdu, kad jūsų organizmas neteko daug skysčių, kamuoja troškulys ar nepraeina nuolatiniai skausmai pilvo apačioje.
‼ Itin svarbu akylai stebėti savo sveikatą, jei apsinuodijote valgydami grybų, konservuotų mėsos ar jūros gėrybių produktų. Net ir menkiausias apsinuodijimas yra labai pavojingas mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir įvairiomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims.