Menu Close

Šv. Velykos

Kai viena gražiausių pavasario švenčių – šv. Velykos – visai čia pat, bet šios Velykos visoje Lietuvoje bus kitokios. Bet vis tiek, pirksim kiekvienas iš mūsų kiaušinius ir marginsim įvairiais būdais. Todėl norime priminti svarbiausią informaciją, kuri padės iš gausios pasiūlos lengviau pasirinkti norimos kokybės kiaušinius. ???
Kiaušinių kokybė yra įvertinama dar prieš juos paskirstant į prekybos vietas. Parduotuvėse prekiaujama tik supakuotais A klasės kiaušiniais, atitinkantys kokybės reikalavimus: lukštai turi būti švarūs, nepažeisti, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo. Ant kiaušinių pakuočių pažymėtos ir kiaušinių svorio kategorijos: XL – labai dideli kiaušiniai (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius.
Kiaušinių ženklinimo kodai yra sudaryti iš skaičių ir raidžių šrifto. Pirmasis skaičius šiame kode reiškia vištų dedeklių laikymo būdą. 0 nurodo, kad vištos auginamos ekologiškai (t. y. vištoms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai, šeriamos pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus). 1 reiškia, kad dedeklės vištos turi galimybę vaikščioti lauke laisvai. 2 reiškia, kad dedeklės vištos laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos). 3 nurodo, kad dedeklės vištos laikomos narvuose.
Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalį, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta: pavyzdžiui, Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai turi ženklą LT, Latvijos – LV, o Lenkijos – PL žymėjimą.
Trečioji ženklinimo kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, jog ta laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos veterinarijos.
Kiaušinio lukšto storis ir stiprumas priklauso nuo vištų veislės bei pašarų, kuriais jos lesinamos. Vištas auginant laisvai, lesinant visaverčiais ir subalansuotais pašarais, kiaušinių lukštai yra tvirčiausi. Patys tvirčiausi yra jaunų vištų kiaušiniai. Lukšto spalva priklauso tik nuo vištų veislės. Skirtingų spalvų vištų kiaušiniai pasižymi vienodomis maistinėmis savybėmis ir lukšto tvirtumu, mat šiuos parametrus lemia pašarai, vištų amžius, laikymo būdas ir pan.
jos tarnybos.
Dar keletas svarbių patarimų kiaušinių vartotojams:
? rekomenduotina pirkti tik paženklintus kiaušinius;
?visada atkreipkite dėmesį į jų tinkamumo vartoti terminą;
?labai svarbu kiaušinius laikyti šaldytuve ar kitoje vėsioje, švarioje ir sausose, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, kurioje nebūtų pašalinio kvapo.
?tinkamiausia kiaušinių laikymo temperatūra – nuo 5° C iki 7° C. Todėl patartina vengti didesnio temperatūros svyravimo, kad ant kiaušinio nesusidarytų kondensato lašelių. Be to, kiaušinius reikėtų laikyti juos sudedant smailu galu žemyn, kad oro tarpas būtų viršuje ir ilgiau laikomo kiaušinio tryniai nepridžiūtų prie lukšto.
? būtinai nuplaukite kiaušinius prieš vartojant. Jokiu būdu neplaukite jų tik nusipirkę, nes taip tik sutrumpinsite kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, kadangi plaunant pašalinama lukštą dengianti plėvelė, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo.

Kretingos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sveikina visus su artėjančiomis Šv. Velykomis ??

Skip to content