Maistinės skaidulos – tai augalinės kilmės medžiagos, kurių funkcija mūsų organizme gana paprasta – padėti virškinimo sistemai. Skaidulos padeda judėti maistui per visą žarnyną. Skaidulos, judėdamos per žarnyną, sugeria vandenį ir palengvina tuštinimąsi. Rekomenduojamas skaidulų kiekis moterims yra gramai, o vyrams gramai.
Skaidulų nauda:
• Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
• Palaiko širdies sveikatą;
• Mažina cholesterolio kiekį;
• Sumažina insulto riziką;
• Palaiko odos sveikatą;
• Sumažina divertikulito riziką;
• Sumažina hemorojaus riziką;
• Padeda, esant dirgliosios žarnos sindromui;
• Valo žarnyną ir palaiko jo sveikatą;
• Reguliuoja žarnyno rūgštingumą;
• Apsaugo nuo vidurių užkietėjimo;
• Apsaugo nuo akmenų inkstuose ir tulžies pūslėje;
• Prevencija dėl storosios žarnos vėžio;
• Palaiko sveiką kūno svorį.
Skaidulos skirstomos į 2 tipus pagal tirpumą vandenyje, dažniausiai abiejų skaidulų yra visuose augalinės kilmės produktuose.
Tirpių skaidulų funkcijos:
Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
Užlaiko maistines medžiagas skrandyje ir taip ilgiau suteikia pilnumo jausmą;
Mažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį;
Naudingos žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ir metaboliniu sindromu.
Tirpių maistinių skaidulų daugiausiai yra brokoliuose, briuselio kopūstuose, pupelėse, špinatuose, obuoliuose, apelsinuose, greipfrutuose, avižiniuose dribsniuose, vynuogėse, slyvose.
Netirpių skaidulų funkcijos:
Keliaudamos per virškinimo sistemą, netirpios skaidulos kontroliuoja žarnyno rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH);
Palaiko peristaltiką – žarnyno sienelių susitraukinėjimą, kuri stimuliuoja maisto judėjimą žarnyne;
Apsaugo nuo vidurių užkietėjimo;
Pagreitina toksinų pašalinimą per gaubtinę žarną
Palaikydamas tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, neleidžia mikrobams išsiskirti kenksmingų medžiagų, kurios gali sukelti storosios žarnos vėžį.
Netirpių skaidulų daugiausiai yra tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, šakninių daržovių lupenose, riešutuose, sėklose, vaisių žievelėse, nemaltų kviečių produktuose ir kviečių ir kukurūzų sėlenose.
Lentelėje pateikiama geriausių maistinių skaidulų šaltiniai