Maistinės skaidulos – tai augalinės kilmės medžiagos, kurių funkcija mūsų organizme gana paprasta – padėti virškinimo sistemai. Skaidulos padeda judėti maistui per visą žarnyną. Skaidulos, judėdamos per žarnyną, sugeria vandenį ir palengvina tuštinimąsi. Rekomenduojamas skaidulų kiekis moterims
yra 
gramai, o vyrams

gramai.






Skaidulų nauda:
• Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
• Palaiko širdies sveikatą;
• Mažina cholesterolio kiekį;
• Sumažina insulto riziką;
• Palaiko odos sveikatą;
• Sumažina divertikulito riziką;
• Sumažina hemorojaus riziką;
• Padeda, esant dirgliosios žarnos sindromui;
• Valo žarnyną ir palaiko jo sveikatą;
• Reguliuoja žarnyno rūgštingumą;
• Apsaugo nuo vidurių užkietėjimo;
• Apsaugo nuo akmenų inkstuose ir tulžies pūslėje;
• Prevencija dėl storosios žarnos vėžio;
• Palaiko sveiką kūno svorį.
Skaidulos skirstomos į 2 tipus pagal tirpumą vandenyje, dažniausiai abiejų skaidulų yra visuose augalinės kilmės produktuose.
Tirpių skaidulų funkcijos:




Tirpių maistinių skaidulų daugiausiai yra brokoliuose, briuselio kopūstuose, pupelėse, špinatuose, obuoliuose, apelsinuose, greipfrutuose, avižiniuose dribsniuose, vynuogėse, slyvose.
Netirpių skaidulų funkcijos:





Netirpių skaidulų daugiausiai yra tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, šakninių daržovių lupenose, riešutuose, sėklose, vaisių žievelėse, nemaltų kviečių produktuose ir kviečių ir kukurūzų sėlenose.







