Menu Close

Mėgstantiems vaisius – kaip jie tikrinami ir į ką atkreipti dėmesį perkant?

Prekyba citrusiniais vaisiais – apelsinais, greipfrutais, citrinomis ir įvairiais kitais ypač suaktyvėja šaltuoju periodu, o mandarinai gruodį tampa bene populiariausiu vaisiumi. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tiek importo metu, tiek didmeninės bei mažmeninės prekybos įmonėse periodiškai atrinkdama mėginius tiria, ar populiarūs citrusiniai vaisiai neužteršti pesticidais, tikrina jų kokybę, kad vartotojus pasiektų tik saugi ir kokybiška produkcija.

Nustatytu dažnumu pagal rizikos vertinimą paimami mėginiai ir tiriama, ar vaisiai neužteršti pesticidų ir kitų galimų teršalų likučiais. Nustačius saugos pažeidimų, tokius vaisius draudžiama tiekti rinkai, o juos importuojančios įmonės nesaugias siuntas įpareigojamos sunaikinti arba grąžinti į kilmės šalis.

Nedideli pesticidų kiekiai žmonių sveikatai nepavojingi, tačiau neteisingas naudojimas arba nustatytus leistinus kiekius viršijančios koncentracijos maisto produktuose gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, sukelti alergines reakcijas, dėl jų gali atsirasti neinfekcinių susirgimų. Citrusinius vaisius prieš vartojimą rekomenduojama itin kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, galima perlieti karštu vandeniu. Dėl to vaisių maistingosios savybės bei skonis nenukentės.

Vaisių kokybės standartai

Renkantis vaisius reikėtų žinoti, kad prekiauti turinčiais akivaizdžių kokybės pažeidimų yra draudžiama. Vartotojams siūlomi vaisiai turi būti nepažeisti, nesugedę, nepradėję pūti, švarūs, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be vidinio džiūvimo požymių, neapšalę, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.

Vaisiai skirstomi į kokybės klases, kurios nustatomos pagal vaisių dydžius. Ekstra klasės vaisius – aukščiausios kokybės. Pirmos klasės vaisius gali turėti minimalių mechaninių ar odelės pažeidimų. Dažniausi yra antros klasės vaisiai, atitinkantys būtiniausius kokybės reikalavimus, jiems leidžiami dydžio, formos ir spalvos nukrypimai bei tam tikri defektai. 

Vaisių kainų etiketėje vartotojai turi matyti, iš kokių šalių atvežtais vaisiais prekiaujama. Prekiautojai etiketėje turi nurodyti ir produkto pavadinimą, kokybės klasę, tiekėją, veislę arba prekinį tipą, jei rūšiuojama pagal dydį – turi būti nurodomas ir jis.

Maisto saugos specialistų teigimu, vaisių spalva ir sulčių juose kiekis priklauso nuo to, kiek prinokę jie buvo nuskinti, kiek laiko buvo transportuoti, kurioje šalyje auginti, kokios veislės. Kraštuose, kur šiltas laikotarpis tęsiasi ilgiau, subrendę vaisiai būna kvapnesni, saldesni. Dauguma vaisių, kurių transportavimo kelias tolimas, skinami nevisiškai subrendę, kad nepernoktų vežant ir būtų pristatyti į paskirties vietą tinkamos kokybės. 

Prekiautojams, siūlantiems citrusinių vaisių, taip pat privaloma turėti jų įsigijimą ir kilmės šalį patvirtinančius dokumentus, Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

Pagrindinės šalys, iš kurių į Lietuvą įvežami citrusiniai vaisiai, – Egiptas, Argentina, Pietų Afrikos Respublika, Marokas, Izraelis, Turkija, Kinija, Makedonija, Uzbekistanas, Peru, Čilė.

Informaciją paruošė: Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą ir maitinimo organizavimą Viktorija Viskontienė.

Informacijos šaltinis: www.vmvt.lt

Nuotrauka: https://www.freepik.com/

Skip to content