Menu Close

Lapkričio 6-oji – Pyragų diena

Šią dieną visi kviečiami kepti pyragus. Nors dažniausiai tiek tortus, tiek pyragus pasirenkame pirkti iš parduotuvės, būtų geriausia, jei juos keptume patys, taip žinosime ko ir kiek dėjome bei galėsime pasirinkti ingredientus palankesnius organizmui. Pyragas bus ne tik gardus, bet ir sveikas, jei vadovausimės šiais principais:
Uogos, vaisiai ir daržovės
Paprastai į pyragus esame įpratę dėti cukraus, tačiau geresnė alternatyva jam būtų šviežios, šaldytos ar džiovintos uogos bei vaisiai. Tinka ir daržovės, tokios kaip morkos, moliūgai ar burokėliai.
Įprastus kvietinius miltus, pakeiskime kitais
Miltus pyragams geriausia būtų rinktis viso grūdo, tokius kaip: ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių, kvietinius speltos miltus, avižų sėlenas.
Riebalai – sotesniam, geresniam skoniui ir labiau tinkantys terminiam apdorojimui
Jei renkatės, kokius riebalus dėti į pyragą, tai labiausiai tinkantys būtų riešutų sviestai ar malti riešutai. Jie suteiks pyragui ne tik geresnį skonį, bet ir pats pyragas bus sotesnis. Vertėtų prisiminti, kad pyrago kepimui labiausiai tinka terminiam apdorojimui tinkantys nerafinuoti aliejai (ypač tyras alyvuogių ar saulėgrąžų aliejus).
Ypatingam skoniui ir aromatui
Skoniui pagerinti tinkamas naudoti yra cinamonas arba citrina (ypatingai jos žievė), aromatui puikiai tinka vanilė.

Skatindami pyragus kepti patiems, dalinamės pyrago receptu!

Jums reikės:
200 g migdolų sumaltų riešutų (migdolų miltų);
140 g maskarponės;
90 g neraf. cukraus;
70 g ekologiškų viso grūdo speltos miltų;
3 vnt. ekologiškų kiaušinių;
4 vnt. šviežių figų (jei neturite galite keisti į slyvas);
šiek tiek kepimo miltelių;
ekologiško cinamono;
žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:
Riešutus, cukrų, miltus, kepimo miltelius ir prieskonius sumaišome kartu. Maskarponę, kiaušinius išmaišome. Paruoštą šlapią ir sausas mases sujungiame kartu ir galiausiai sumaišome tarpusavyje. Dedame į kepimo indą įklotą kepimo popieriumi, dedame ant viršaus į keturias dalis supjaustytas figas ir įdedame giliau į pyrago masę ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Skanaus!

Recepto autorė –  VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt.

Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą ir maitinimo organizavimą, Milda Polytė

Skip to content