Menu Close

Užgavėnės

Užgavėnės – diena, kai iki soties galime valgyti blynų. Bet reikėtų nepamiršti, kad blynų kepimui naudoti tik sveikatai palankius maisto produktus.

Miltiniai patiekalai bus ženkliai sveikesni, jei juos ruošiant pirmenybę teiksite pilno grūdo miltams. Pilno grūdo miltuose išlieka ženkliai didesnis kiekis mineralų, vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Didesnis sotumo jausmas, nes ilgiau skyla.

Širdies ligų, cukrinio diabeto, padidėjusio cholesterolio profilaktika – ženkliai mažesni gliukozės kiekio svyravimas, mažina vidurių užkietėjimo profilaktiką. Naudojant pilno grūdo miltus maisto produktuose yra daugiau vertingų medžiagų, jei juos ruošiant bent dalį įprastai naudojamų miltų pakeisite pilno grūdo biodinaminiais kviečių arba speltų miltais. Beje, naudojant speltų miltus geriau rinktis jiems pritaikytus receptus, nes jų kepimo ir virimo savybės kiek skiriasi nuo įprastų kvietinių miltų. Taip paįvairinsite savo kasdienę mitybą ir skoniais, ir maistinėmis medžiagomis. Blynus gardinkite šviežiomis arba šaldytomis trintomis uogomis, cukrumi nereikėtų piktnaudžiauti, prisiminkime 5g/100g patiekalo.

Kokia nauda iš skaidulinių medžiagų?

  • padidina maisto apimtį ir sukelia sotumo jausmą;
  • reguliuoja žarnyno veiklą ir vandens pusiausvyrą;
  • pagreitina maisto masės judėjimą plonojoje žarnoje;
  • saugo žarnyną nuo nuodingų medžiagų – sugeria radioaktyvias medžiagas, jas neutralizuoja ir pagreitina jų šalinimą iš organizmo;
  • neleidžia užkietėti viduriams ir padeda išvengti kai kurių vėžio formų, širdies-kraujagyslių ligų ir II tipo diabeto;
  • padeda iš organizmo šalinti cholesterolį;
  • sulėtina gliukozės įsisavinimą, neleidžia per greitai pakilti kraujo cukrui;
  • padeda išsaugoti normalią kūno masę.

Informaciją paruošė: Visuomenės sveikatos specialistė vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą ir maitinimo organizavimą Viktorija Viskontienė

Nuotrauka: https://www.freepik.com/

Skip to content