Menu Close

Keletas patarimų, kaip palaikyti švarą virtuvėje

virtuve

virtuve

Virtuvė nuo seno laikoma namų širdimi, ten gaminamas maistas, susirenka visa šeima, kur praleidžiama daug puikių akimirkų. Todėl šioje vietoje turi būti rūpestingai palaikoma švara ir tvarka. Nehigieniškoje virtuvėje veisiasi daug nematomų mikrobų, kurie gali sukelti žarnyno ligas ar apsinuodijimą maistu. Keli patarimai, kaip palaikyti virtuvėje švarą:

 

Pjaustymo lentelės. Maistui pjaustyti reikėtų turėti keletą lentelių, geriausia plastikinių, skirtingų spalvų, atskirai pjaustyti daržoves, žalią mėsą, šiluminiu būdu apdorotus maisto produktus. Taip išvengsite kryžminės taršos, kai bakterijų patekimas nuo vieno maisto produkto paviršiaus ant kito, sudaro palankias sąlygas daugintis žmogaus organizmui žalingai mikroflorai. Jeigu maistui naudojamos medinės pjaustymo lentelės, jas reikia gerai išdžiovinti, nes šlapia mediena yra gera terpė daugintis įvairiems mikroorganizmams.

 

Indai. Nenaudokite įskilusių, įtrūkusių, įdužusių, stipriai subraižytų indų, nes nuolaužos gali patekti į maistą, o įvairios įtrūkos, puiki terpė daugintis įvairiems patogeniniams mikroorganizmams.

Virtuvės rankšluosčiai. Reguliariai plaukite virtuvės rankšluosčius, prijuostes, puodkėles. Drėgnuose, riebaluotuose rankšluosčiuose kaupiasi įvairios bakterijos ar kiti mikroorganizmai. Naudokite įvairias dezinfekavimo priemones, plaukite karštame vandenyje.

Šiukšliadėžės. Nelaukite, kol šiukšliadėžė prisipildys su kaupu, reguliariai ją ištuštinkite, bei nepamirškite kartą per savaitę išplauti. Jeigu išvykstate iš namų ilgesniam laikui, būtinai pasirūpinkite, kad jos būtų išvalytos. Taip pat rekomenduojama, kad šiukšliadėžės būtų uždaromos.

Virtuvės spintelės. Reguliariai valykite virtuvės spinteles, pašalinkite netinkamus naudoti, pagedusius, ypač birius maisto produktus, juose gali daugintis įvairūs maisto kenkėjai.

Šaldytuvas. Reguliariai apžiūrėkite šaldytuvą, pašalinkite sugedusius, netinkamus vartoti, ar pasibaigus tinkamumui vartoti, maisto produktus, ypač pieno, mėsos gaminius. Niekada neperkraukite šaldytuvo, nes jis dėl techninių savybių neužtikrins reikiamos temperatūros.  

Baigus ruošti maistą. Darbo paviršius visada kruopščiai nuvalykite, naudokite dezinfekavimo priemones, taip užkirsdami kelią bakterijų dauginimuisi. Kriauklė yra labiausiai užteršta vieta virtuvėje, todėl niekada nepalikite neplautų indų kriauklėje, ypač per naktį.

Laikydamiesi šių kelių pagrindinių taisyklių, užtikrinsite švarą savo virtuvėje, taip apsaugodami save ir savo šeimą nuo bet kokių ligų ar apsinuodijimų maistu.

Skip to content