Rugsėjo 29 d. – minima Pasaulinė širdies diena. Visų širdies ir kraujagyslių ligų gali būti išvengta ar net sustabdyta pradinėse stadijose vien pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybą. Dauguma žmonių suvartojo labai daug gyvulinės kilmės riebalų. Jų gausu įvairioje mėsoje, pieno produktuose ir pan. Šių produktų reikia suvalgyti kuo mažiau. Geriau dažniau rinktis liesą mėsą, liesesnius pieno produktus. Jei pavyzdžiui renkamės vištieną, ją rinktis be odos, vietoj grietinės ar majonezo dažniau vartoti augalinės kilmės produktus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų.
Tyrimai rodo, kad suvartojame per mažai žuvies. Todėl visiems rekomenduoju kartą per savaitę prisiminti ir valgyti gerą, riebią žuvį. Ne rūkytą, ne keptą, o virtą ar troškintą. Gera žuvis turi labai daug omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Šios rūgštys yra itin svarbios išstumiant bloguosius riebalus ir tai lemia širdies-kraujagyslių stabilią veiklą.
Įvairius kepinius, bandeles, baltą duoną ir pan., vietoje jų dažniau rinktis pilno grūdo kruopas, makaronus, juodą duoną, pilno grūdo miltus.
Taip pat labai svarbu valgyti produktus, kuriuose gausu ląstelienos. Šią medžiaga, gauname valgydami vaisius, daržoves, grūdinius produktus. Produktai turtingi vitaminais, mikroelementais bei antioksidantais. Antioksidantai saugo ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris lemia ląstelių pažeidimus. Visi žinome tokius antioksidantus, kaip vitaminai C, E, tačiau ne mažiau svarbūs yra bioflavonoidai bei iš pomidorų gaunamas likopenas. Antioksidantų labai daug yra daržovėse, vaisiuose, tačiau daugelis nesuvalgo net minimalios daržovių normos per dieną. Nepamirškime, kad kasdien turime suvalgyti apie 300 – 400 g., vaisių ir daržovių. Nesuvartodami reikiamo kiekio mes negauname ne tik antioksidantų, bet ir kitų vitaminų bei mineralų.
Kitas svarbus akcentas – nepersūdyti maisto. Nenaudokite druskos gausiai. Šiek tiek sūdyti galima, bet nereikėtų persistengti. Kadangi druska organizme sulaiko skysčius, apkrauna širdį, pasunkina širdies veiklą: pastebime, kad patinsta paakiai, kojos, kūnas tampa sunkesnis. Yra įvairių prieskoninių žolelių, kurios gali pakeisti druską.
APIBENDRINIMAS: MAITINIMOSI PRINCIPAI SAUGANT ŠIRDĮ
- Sumažinkite riebalų kiekį maiste;
- Rinkitės maisto produktus be matomų riebalų (liesa mėsa), liesus pieno produktus, venkite riebių padažų, riebaluose ruoštų patiekalų;
- Valgykite maisto, turinčio daug skaidulų;
- Valgykite pilno grūdo produktus, košes;
- Valgykite daugiau vaisių ir daržovių, ankštinių daržovių (300 g. – 400 g.);
- Nors du kartus per savaitę vietoj mėsos valgykite žuvį (per savaitę reikia suvalgyti iki 300 g., žuvies);
- Salotas ruoškite naudodami nedaug (šaukštą porcijai) aliejaus (puikiai tinka alyvuogių aliejus);
- Tiktų alyvų, rapsų, linų, sėmenų aliejus. Netinka grietinė ir majonezas;
- Mažiau vartokite cukraus, saldžių produktų;
- Venkite saldžių gėrimų, saldainių, sirupe konservuotų vaisių;
- Ribokite alkoholį;
- Kontroliuokite porcijos dydį, tai padės pasiekti ir išlaikyti optimalią kūno masę (optimali kūno masė kai KMI = 20–25 kg/m2);
- Ribokite suvartojamos druskos kiekį;
- Atsisakykite sūdytų produktų.